2012 m. gruodžio 30 d., sekmadienis

Silke įdaryti pomidorai

Labai skanus, gaivus ir puošnus patiekalas:)


Reikės:
pomidorų, 
virtų kiaušinių,
silkės,
svogūno arba svogūno laiškų,
majonezo,
druskos, pipirų. 

Pomidorus išskobti, išsausinti su popieriniu rankšluosčiu ir pabarstyti truputį su druska. Įdarui silkę supjaustyti nedideliais kvadratėliais, dalį pomidorų minkštimo , kiaušinį ir svogūno laiškus taip pat susmulkinti, dėti majonezą, pagardinti prieskoniais ir viska gerai išmaišyti. Įdarą dedam į pomidorus.

Skanaus:)

2012 m. gruodžio 21 d., penktadienis

Marinuota silkė


Reikės:
1 žiedais pjaustyto svogūno,
3 kvapieji pipirai,

½ citrinos,

2 v.š tikro medaus,
50ml balzamiko acto,
200ml vandens.

Vandenyje ištirpinti medų ir sumaišyti su actu. Silkę sluoksniuoti į 0,7l stiklainį su svogūnais ir citrina, sudėti pipirus, užpilti marinatu, užsukti dangtelį ir leisti pasovėti šaldytuve 4 - 8 val.

Skanaus:)


Šaltinis

Suomiškai marinuota silkė


Reikės:
250g silkės filė aliejuje,
nedidelis mėlynasis svogūnas,
nedidelė morka,
1-2 a.š. smulkintų krapų.

Marinatui:
50ml cukraus,
100ml vandens,
40ml acto,
2 lauro lapeliai,
5 žirneliai juodųjų pipirų
1 a.š tarkuotų krienų (tinka ir iš stiklainiuko).

Silkę supjaustyti gabaliukais, svogūną plonais pusžiedžiais, morką plonais griežinėliais, užbarstyti krapus, viską išmaišyti, galima ir aliejų supilti nuo silkės.
Marinatui vandenį, cukrų, lauro lapelius, pipirus beriame į puodą, užviriname. Tuomet supilame krienus ir supilame actą, kelias min. paviriname. Atvėsusį marinatą užpilame ant silkės ir statome į šaldytuvą parai.

Skanaus:)


Šaltinis

2012 m. gruodžio 20 d., ketvirtadienis

Kondensuoto pieno keksiukai

Skanieji keksiukai, kuriuos kepdama, šį kartą, vietoj philadelphijos, kremui naudojau prezident varškę , o vietoj uogų naudojau pabarstukus, gavosi tikrai nemažiau skanūs . O jų receptas čia.





Skanaus:)

2012 m. gruodžio 19 d., trečiadienis

Vištiena su pievagrybiais

Paprastai ir greitai pagaminama ir labai labai skani vištieną, kurios receptą kažkada pasakė buvusi bendradarbė Modesta:)





Proporcijos priklauso nuo valgytojų skaičiaus.
Reikės:
vištienos filė (aš naudojau  tris nedideles krūtinėles)
pievagrybių ( jų negailėti),
svogūnų,
grietinėlės ( man prireikė 450ml),
druskos, pipirų. 

Svogūną susmulkinti ir apkepti aliejuje, kol suminkštės. Tada įdėti nedideliais gabaliukais pjaustytą vištieną, vėliau smulkintus pievagrybius. Kai viskas iškepa, supilti grietinėlę, pagardinti druska ir pipirais. Truputį dar patroškinam ir skanūs pietūs jau paruošti . Skanu su šviežių daržovių ir fetos salotomis.

Skanaus:)

2012 m. gruodžio 17 d., pirmadienis

Dovilės pyragas su bananais

Skanus pyragas prie arbatos:))


Reikės:
2 kiaušiniai,
200g sviesto,
1 st. cukraus,
350g miltų,
1 a.š. kepimo miltelių ir vanilinio vukraus,
varrškės,
bananų ir obuolių.

Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, supulti ištirointą sviestą. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir įmaišyti į kiaušinių ir sviesto masę.

Į kepimo skardą dėti dalį tešlos, ant jos  - varškę, pabarstyti ją cukrumi. Ant varškės dėti pjaustytus bananus ir obuolius, o ant jų likusią tešlą. 
Kepti 175°C 40 minučių, atvėsinti ir supjaustyti.

Skanaus:)

Mamos zraziukai

Labai skanūs ir nesunkiai pagaminami mamos zraziukai:)


Reikės:
Kiaulienos kaip karbonadam( na aišku skaniau iš sprandinės, gražesni iš nugarinės),
druskos, pipirų, česnko,
morkų,
svogūno,
rūkytų lašinukų.

Mėsą išmušam, ištrinam pipirais, druska, česnaku ir leidžiam truputį pasimarinuoti, kol pasidarom įdarą.  O įdarui pakepinam tarkuotas morkas ir smulkintus svogūnus, galima juos kepti kartu, galima ir atskirai.
Tada ant kiekvieno mėsos gabaliuko dedam po truputį morkų, svogūnų ir smulkiai supjaustytų lašinukų, susukam, jei reikia susmaigstom pagaliukais. Apkepame keptuvėje iš abiejų pusių, tada dedam į puodą užpilam vandens ar sultinio ir troškiname apie pusvalandį,baigiant troškinti galima įdėti grietinės. O aš dedu maišytą grietinę su pomidoru padažu ir sultiniu ar vegeta ir dar truputį patroškintu.

Skanaus:)

Cepelinai kitaip

Labai skanūs, minkšti cepelinai pagal mamos draugės Zitos receptą:)

Reikės:
(bulves parinkti maždaug vienodo dydžio)
10 su lupenomis virtų bulvių,
10 paprastų bulvių,
kiaušinis,
400g krakmolo,
druska.

Pirmiausia išsivirti 10 bulvių, o kol jos vėsta, pasigamintį įdarą. Faršą apkepti su prieskoniais ( kaip ir kotletams). Atvėsusias bulves nulupti, sutarkuoti per truputį smulkesnę tarką nei burokinė ( bet ne pačią smulkiausią), tada žalias per tą pačią tarką, įmušti kiaušinį, druskos, krakmolą ir labai gerai išmaišyti.
Tada šlapiomis rankomis formuojame cepelinus, dedame į verdantį vandenį ir verdame 20 - 25 min.
Man labai skanu su padažu su pievagrybiais: pakepinti šoninę, svogūną, pievagrybius, dėti grietinės, druskos, pipirų ir užvirti/

Skanaus:)


2012 m. gruodžio 16 d., sekmadienis

Kiaulienos suktinukai su chorizo ir paprikomis

Paprasta ir skanu, pagal Beatą. Vietoj chorizo dešros galima naudoti plonai pjaustytą rūkytą dešrą, šoninės griežinėlį ar kumpį.


4 kiaulienos gabalėliai karbonadui,
2 sk. česnako,
1 v.š. alyvuogių aliejaus,

½ a.š. saldžiosios paprikos miltelių,
½ a.š. maltos kalendros,
½ a.š. kmynų,
druskos, juodųjų pipirų,
1 saldžioji paprika,
12 ar ar daugiau plonų chorizo dešros griežinėlių.

Męsa išmušti iki pusės centimetro kepsnių. Sutrintas česnako skilteles sumaišyti su aliejumi, paprika, kalendra ir kmynais. Šia mase aptepti mėsą ir pabarstyti druska bei pipirais.
Papriką, išėmus sėklas, supjaustyti plonais šiaudeliais. Ant mėsos dėti po tris griežinėlius chorizo dešros ir keletą šiaudelių paprikos, ją standžiai susukame, sutvirtiname pagaliukais.



 Dedame į kepimo indą pagaliuku žemyn. Šalia suktinukų į kepimo indą dar galima įmesti daržovių: pomidorų, svogūnų, papriką ir cukiniją. ( aš dar įpyliau grietinėlės, bet gal jos ir nereikėjo). 


Kepame 190˚ apie 45 min. 



Skanaus:)



2012 m. gruodžio 11 d., antradienis

Kondensuoto pieno keksiukai

Skanieji Beatos keksiukai:)


Tešlai:
3 kiaušiniai,
indelis kondensuoto pieno,
50g sviesto,
180g miltų,
1a.š. kepimo miltelių.

Kremui:
80g kambario temperatūros sviesto,
120g grietinėlės tipo surio ( philadelphia ar varškės kremo),
porą šaukštų kondensuoto pieno ( pasiliekam nuo tešlai skirto).
Kondensuotą pieną supilkite į dubenį, įmuškite kiaušinius ir sumaišykite šaukštu iki vienalytės masės. Sviestą ištirpinkite ir supilkite į kondensuoto pieno masę, išmaišykite. Miltus persijokite su kepimo milteliais ir įmaišykite į kondensuoto pieno bei kiaušinių masę. Išeina tiršta tešla. Po kelis šaukštus tešlos sukrėskite į keksiukų kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25 minutes 190 laipsnių temperatūroje.



Kol keksiukai kepa, pasiruošti kremą:

Į dubenį dėti kambario temperatūros sviestą, kondensuotą pieną, sūrį ir viską gerai išsukti. Kad kremas būtų standesnis vietoj kondensuoto pieno galima naudoti porą šaukštų cukraus pudros, tada pirma išplakti sviestą su cukraus pudra, po to dėti sūrį.
 Iškeptus keksiukus palikite atvėsti. Kai jie praauš, ant kiekvieno jų užtepkite paruošto kremo ( aš kremą ant viršaus dėjau su konditeriniu švirkštu, o likusius užtepiau, kad kremo nepritrūktų:)  ir papuoškite mėgstamiausiomis uogomis ar spalvotais pabarstukais.
O jei kremas gavosi per skystas keksiukus porai valandų palikite šaldytuve.



Skanaus:)

Žuvies mišrainė

Labai skani Ilonos žuvies mišrainė:)


Dabar imam didesnį dubenėlį ir sluoksniuojam:
Pirmą sluoksnį dedam virtų ryžių maišelį;
Dvi tarkuotas morkas apkeptas kartu su svogūnu:


Kubeliais pjaustytą keptą duoną, pagardintą druska ( nors man skaniau su keptu batonu):


Ant viršaus dedam majonezą ir žalumynus ( krapus ir petražoles):


Rūkytą žuvį jūros lydeką arba jūrinį ešerį:


Truputį pamarinuotas svogūnas su actu ir cukrumi:


Vėl dedam pakelį ryžių, užtepam majonezu ir pabarstom žalumynais:


Skanaus:)

2012 m. gruodžio 7 d., penktadienis

Kijevo kotletai kitaip

Minkšti, sultingi ir labai skanūs kotletai:) Beveik iš dvigubos normos gavosi 14 kotletų:)




Reikės:
maždaug 650g vištienos krūtinėlės,
180g varškės,
kiaušinis,
vištienos prieskonių (ar kitų), druskos, pipirų,
apie 100g kambario temperatūros sviesto,
šviežiū ar šaldytų petražolių ir krapų.

Miltų, džiūvėsėlių ir kiaušinių kotletų apvoliojimui.

Pirmiausia pasiruošiam įdarą: sviestą sumaišom su krapais ir petražolėmis, dedam ant maistinės plevelės, suformuojam ovalą ir dedam į šaldytuva ar šaldymo kamerą.
Tada susimalame vištieną, dedam į dubenį ir sumaišom su varške, kiaušiniu ir prieskoniais iki vientisos masės. Drėgnomis rankomis imam mėsos, ją delne paplojam dedam riekelę sviesto ir formuojam kotletą, kaip nedidelius cepelinus.  Kotletus pirmiausia apvoliojame miltuose, tada kiaušinio plakinyje ( kiaušinius paplakame su šaltu vandeniu, trim kiaušiniams kiaušiniams reiktų apie 100ml šalto vandens) ir džiūvėsėliuose, tada vėl kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Dar gerai paformuoti, kad priliptų džiūvėsėliai.



Keptuvėle įkaitinti aliejų (jo reikia tiek, kad apsemtų nors trečdalį  kotletų ), dėti kotletus ir vis vartant kepti iš visų pusių, kol gražiai paruduos ir apskrus. Patiekti su bulvių koše. O lėkštėje dar mano marinuotos salotos.


Skanaus:)


Šaltinis

Plokštainis su riešutais

Radau savoreceptų sąsiuvinį, rašytą prieš 15 metų!!!! O ten mano pirmo pyrago receptas, labai paprasto ir skanaus, kurį matyt kepiau prieš kokių 13 metų, kepu jį iki šiol tik viską dedu iš akies:)) tiesa originalus pavadinimas "Plokštainis su saulėgrąžomis" reiks kada ir su jom išbandyti. Labai skanu su truputį paskrudintais ir nulupta odele žemės riešutais, šį kartą kepiau su lazdyno.


Reikės:
1 ⅓ (265g) puoduko cukraus,
3 kiaušiniai,
½ (150 g)puoduko miltų,
2 šaukštai kakavos,
½ ar 1 puoduko cielų arba smulkintų riešutų,
truputį druskos,
113g sviesto.

Sviestą su cukrumi išsukti iki purumo (cukrų pilti dalimis). Dėti kiaušinį, kiek pasukus dėti antrą ir pagaliau trečią. Įberti truputį druskos. Miltus sumaišyti su kakava, persijoti. Po truputį berti į kiaušinių masę. ppo to, mediniu šaukštu maišant, suberti riešutus. Palengva išmaišyti.
Skardą iškloti kepimo popieriumi, patepti sviestu ir ant paruoštos skardos paskleisti paruoštą masę. Išlyginti ir kepti įkaitintoje orkaitėje 180°C apie 35 - 45min.
Iškepusį pyragą galima aplieti virtu ar lydytu šokoladu, bet nebūtina. Aš dar pabarsčiau kokoso drožlių. Skanu patiekti su ledais.


Skanaus:)

2012 m. gruodžio 5 d., trečiadienis

Artūro keksas su šokoladu

 Reikės:
4 kiaušiniai,
200g sviesto,
stiklinė cukraus,
a.š. vanilinio cukraus,
0.5 l miltų,
2 a.š. kepimo miltelių,
truputį druskos.

 Visus produktus sumaišyti, dėtį į kepimo formą, kai liks pusę tešlos galima įmaišyti kakavos. Kepti 180°C apie 40 min, kol iškeps. Iškepusį keksą apipilti tirpintu ar virtu naminiu šokoladu.



Skanaus:)

Farširuota višta

Labai skani višta, puikiai tinkanti Kalėdoms. Dovilės pasiūlytas, ir mano patobulintas iš 3 receptų:)

Reikės:
Višta,
viena vištienos krūtinėlė,
virta morka,
didele sauja lazdyno riešutų (iki 200g),
žalias ir virtas kiaušinis,
grietinėlėje ar piene mirkyto batono,
po saują džiovintų abrikosų ir razinų,
galima svogūno ar česnako,
druskos, pipirų.

Pirmiausia išdarinėjam vištą, atskiriam odą nuo mėsos, paliekam tik odą, kojeles ir sparnelius.


Mėsą ištrinti galima su druska, pipirais ir česnaku. Mėsą atskirti nuo kaulų. Viską sumalti kartu su kita krūtinėle, riešutais, vaisiais, morka ir kiaušiniu. Dėti išmirkytą batoną, kiaušinį, prieskonius ir gerai išmaišyti.
Įdarą kimšti į beveik užsiūtą vištą.


Kai jau visas įdaras sukištas, užsiūti. 



Višta turi būti plokštesnė. Įkaitiname orkaitę iki 180°C , vištą, kuri guli skardoje, uždengiame folija, įpilame truputį vandens. Po valandos nuimame foliją ir kepame dar mažiausiai pusvalandį, kol  višta apskrus. 
Skanu su ryžiais ir marinuotomis daržovėmis.

Skanaus:))