2012 m. lapkričio 29 d., ketvirtadienis

Netikras zuikis

Skanus ir šiltas ir šaltas :)




Reikės:
1kg liesos maltos kiaulienos,
200g šoninės,
didelio svogūno,
2 morkų,
su visa oda tarkuoto obuolio,
3 kiaušiniai,
porą saujų džiūvėsėlių,
juodųjų ir kvapniųjų pipirų,
čiobrelio,
kalendros,
muskato, 
druskos.

Pakepinti šoninę, sudėti smulkintą svogūną, ten pat tarkuotą morką ir obuolį, patroškiname. Truputį pravėsusį keptuvės turinį sumaišome su faršu, prieskoniais, kiaušiniais, džiūvėsėliais, druska. Dedame į formą, jei norime papuošiame.


Uždengiam su folija ir dedame į ikaitintą 180°C orkaitę. Kepame 1 val., po to nuimame fojiją ir dar kepame 30 - 40 min.

Skanaus:)

Šaltinis

2012 m. lapkričio 28 d., trečiadienis

Piemenų pyragas

Labai labai skanus piemenų pyragas (apkepas) iš Beatos knygos. Belieka gailėtis, kad šio recepto neišbandžiau anksčiau:)


4 - 6 asmenims. Aš faršo dėjau 700g ir visko truputėlį daugiau, tai gavosi lygiai šešios formelės.
Reikės:
500g jautienos faršo,
1 didelis svogūnas,
2 saliero stiebai,
4 nedidelės morkos,
2 lauro lapeliai,
1/2 a.š. džiovintų čiobrelių,
2 skiltelės česnako,
maltų juodųjų pipirų,
druskos,
2 v.š. sojų padažo,
2 v.š. vorčesterio padažo,
1 v.š. balzamiko acto,
2 v.š. pomidorų pastos,
400ml jautienos sultinio arba vandens.
Viršui:
10 - 12 vidutinių bulvių,
sviesto,
šlakelis pieno.

Pirmiausia pasidarome mėsos sluoksnį. Smulkiai pjaustytą svogūną apkepinti šlakelyje aliejaus, sudėti mėsą ir gerai apkepti iš visų pusių. Sudedam kubeliais pjaustytus saliero stiebus ir morkas, lauro lapus, čiobrelius, pipirus, druską, įspaudžiam česnaką, patroškinam apie 10 min. Tada supilti sojos, vorčesterio padažą, actą, dėti pomidorų pastos, įspaudžiam česnaką gerai išmaišyti. Pilti sultinį ir neuždengus patroškinti apie pusvalandį, kol skystis išgaruos, kad mėsa gerai išsitroškintų ir daržovės suminkštėtų.


Išsiverdame bulvių košę, bet nepadarom skystos, kaip tyrelė, šiam patiekalui geriau tvirtesnė.
Iš mėsos išimam lauro lapus, dedam ją į kepimo indelius ar didelį indą.


Ant viršaus atsainiai dedam bulvių košę, nesulyginam! Kepam 190°C orkaitėje apie 30 - 40 min., kol pyrago kepurė gražiai paruduos. Galima užberti tarkuoto sūrio.



P.s. Nors Beata patarė valgyti su troškintomis daržovėmis, tačiau labai skanu ir su raugintais agurkais.
Skanaus:)

Pyragas "Blondinas" / Blondinkake

Paprastai ir greitai pagaminamas labai skanus Beatos sesers pyragas:)



Reikės:
150g baltojo šokolado,
120g sviesto,
170g miltų,
150g cukraus,
150g pekano ar anakardžių riešutų,
2 kiaušiniai,
vanilinio cukraus,
žiupsnelis druskos.

Įsijungiam orkaitę, kad kaistų 170°C. Dubenėlyje virš vandens ( kad neliestų verdančio vandens) ištirpiname sviestą kartu su laužytu baltuoju šokoladu. Kiaušinius paplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įmaišome šokolado masę. Tada įmaišome miltus ir druska. Dedam riešutus, gerai išmaišom ir krečiam į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepame apie 40 min.,kol pyragas įgauna auksinę spalvą. (laikas priklauso nuo orkaitės, mano pyragas per 40 min. šiek tiek per daug pakepė, bet skoniui tai nepakenkė).
Atvėsiname ir tada supjaustome kvadratėliais.

Skanaus:)



BLONDKAKE
Enkel og god oppskrift.
150g hvit sjokolade,
120g smør,
200g mel,
150g sukker,
150g cashewnøtter,
2 egg,
1/2 ts vaniljeekstrakt ( jeg bruker ofte en pakke vaniljesukker).

Smelt smør sammen med hvit sjokolade i et vannbad. Ta kjelen bort fra varmen. Ha i sukker og bland godt. Ha i mel, egg, vaniljesukker og bland. Rør en klype salt og cashewnøttene inn i kakerøren.
Smør en springform, ca. 26 cm og hell i kakerøren. Stek kaken på midterste rille i stekeovnen ved i 170°C ca. 30 - 40 minutter. Avkjøles før servering.


Kotletai su varške

Šitie kotletai gaunasi minkštesni,puresni, bet skonio reikalas. Man vistik tradiciniai skanesni:)


Reikės visko, kaip ir paprastiems kotletams, tik papildomai įdedam varškės ir kmynų.

Apkepame aliejuje iš abiejų pusių. Ir pietūs paruošti. Labai skanu su gaiviomis žirnelių salotomis.


2012 m. lapkričio 21 d., trečiadienis

Linos vokiškas varškės pyragas


Pagrindui:
150g miltų,
75g sviesto,
100g cukraus,
1 kiaušinis,
vanilinis cukrus.
Įdarui:
750g varškės,
150g cukraus,
3 v.š. citrinos sulčių,
50g bulvių krakmolo,
4 kiaušiniai (atskirai baktymai ir  tryniai),
200g grietinės,
vanilinio cukraus,
truputį pieno.
Sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų išsukti ( galima kombainu). Po to dėti kiaušinį, druską, miltus. Suformuoti rutulį, įvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą 30 min. Iškočioti lakštą, (ar rankų pagalba) dėti į kepimo formą ir padėti į šaldytuvą, kol įdaras bus paruoštas. Įkaitinti orkaitę iki 160°C.
Dubenyje blenderiu sumaišyti varškę, cukrų, trynius, citrinos sultis, grietinė ir vanilinį cukrų. Sumaišyti krakmolą su pienu, dėti į varškę. Įmaišyti plaktus baltymus ir supilti ant pagrindo.



Kepri 1,5 - 2 valandas.


Skanaus:)


Šaltinis

2012 m. lapkričio 19 d., pirmadienis

Rožytės

Labai skanios koldūninės Ilonos rožytės, gerai , kad dariau iš dvigubos normos:)


Tešlai:
3st. miltų,
1 kiaušinis,
1/2 st. gazuoto mineralinio vandens.

Įdarui:
500g faršo,
svogūnas,
kiaušinis,
druska, pipirai.

Padažui:
2 svogūnai,
2 pomidorai,
150g grybų (šaldytų miško grybų ar kt.),
100g grietinėlės,
100g sviesto,
druskos, pipirų, krapų.

Pirmiausiai užsiminkyti iš skirtų produktų tešlą koldūnams. Po to pasidaryti faršą, kaip kotletams.
Iškočioti tešlos lakštą plonai, jį aptepti mėsa ir susukti į roletą, supjaustyti apie 3cm gabalėliais. Abi rožyčių puses pamirkyti į miltus ir dėti į aliejumi išteptą kepimo indą.


Gaminam padažą: pirmiausia į keptuvę dėti smulkiai pjaustytus svogūnus, po to nuluptus, kubeliais pjaustytus pomidorus, dar vėliau nuplautus grybus ir viską dar šiek tiek pakepinti.Padažą dėti ant rožyčių.


Ant viršaus dėti nedideliais kavadratėliais pjaustytą sviestą ir užpilti grietinėle.


Man gavosi padažo iki pat viršaus, ir tikrai nebuvo jo per daug (nors originaliame recepte buvo nurodyta, kad jo reikia tik iki pusės rožyčių, jei neužtenka   grietinėlės, dapilti vandens). Kepti 180°C orkaitėje 40 minučių.

Skanaus:)


2012 m. lapkričio 16 d., penktadienis

Troškinys moliūge

Skanus troškinys, garnyrui labai tinka ryžiai. Naudojau beveik dviguba normą, bet moliūgas labai jau didelis buvo iki biršaus neprisipildė:)

Reikės:
Moliūgo,
sauja apvirtų voveraičių (tinka ir pievagrybiai),
5 sk. česnako,
200g konservuotų ananasų su sultimis,
morka,
svogūnas,
indelis pomidorų padažo (arba padažui naudojamų daržovių ir prieskonių),
100g sūrio,
800g vištienos filė,
druska, pipirai, ciberžolės miltelių,
muskato riešuto,
aitriosios paprikos miltelių,
petražolių.

Moliūgui gražiai išpkauti kepurėlę, išskobti  prie sienelių paliekant 2 - 3 cm minkštimo. Moliūgą ištrinti druska ( maždaug pusė šaukštelio).


Keptuvėje pakepti gabaliukais pjaustytą, truputį sausai pamarinuotą vištieną, įspausti česnaką. Atskirai ant sviesto pakepti svogūną, voveraites, vėliau įdėti papriką, morką ir išskobtą moliūgo minkštimą, kai daržovės suminkštės įpilti padažą ir ananasus su sultimis, sudėti vištieną, prieskonius ir išmaišyti.


Viską sudėti į moliūgą, suberti sūrį, kiek trūksta skysčio, iki viršaus, įpilti sultinio (kadangi pas mane moliūgas labai didelis, tai pilno nepyliau, kad nesigautų sriuba).


Uždengiam dangteliu ir kišam į orkaitę.


Kepti 190°C orkaitėje pusantros valandos. Kepimo laiką žiūrėti pagal moliūgo dydį, pabadžius su pirštu, jis turi būti minkštas. Neperkepti, nes moliūgas sukeps ir skystis sukris. Dedam į lėkštę, su samčiu kartu užkabinant minkštimo nuo sienelių, užpilam grietinėlės ir patiekiam su ryžiais.


Skanaus:)


Čenakai

Skanus troškinys su sultinha mėsa.


Reikės:
morkų,
bulvių,
cukinijos,
saliero stiebo,
svogūnų,
česnako,
geltona paprika,
apie 1 kg kiaulienos,
skardinė pupelių pomidrų padaže,
druskos, pipirų, cukraus, petražolių.

Indelius ištepti aliejumi. Kiaulieną supjaustyti nedideliais gabalėliais, pabarstyti druska, pipirais, raudonosios paprikos milteliais, dėti į indelius.

Ant viršaus dėti žiedais pjaustytus svogūnus.


Toliau dedame kubeliais pjaustytas bulves, griežinėliais morkas, salierą, kubeliais papriką ir cukiniją. Ant kiekvieno indelio po smulkintą skiltelę česnako.


Po to dedame pupeleskartu su padažu, pagardiname druska, pipirais,cukrumi, petražolėmis. Užpilame vandens ar sultinio.


Kepame 200°C orkaitėje 70 min.




Skanaus:)



Šaltinis

Orkaitėje kepti koldūnai

Labai skanūs koldūnai.

Reikės:
koldūnų ( deja skaniausia tik su pirktiniais),
daktariškos dešros,
sūrio,
grietinėles,
sultinio.

Koldūnus truputų paverdame, neilgai. Tada apkepame keptuvėje. Formeles arba vieną didelę formą aptepame sviestu, dedame koldūnus, ant viršaus dedam tarkuotos dešros ir sūrio. Užpilame sultinio ir grietinėlės.


 Kepame orkaitėje, kol truputi apskrunda, ir padažas sutirštėja, bei nugaruoja sultinys.
Skanu valgyti su pomidorų ir česnakiniu padažu .



Skanaus:)

Žuvies mišrainė su žirneliais

Paprasta ir skani Tado mišrainė:)


Reikės:
Žirnelių,
rūkytos žuvies ( pvz. karšio),
svogūno,
virtų kiaušinių,
majonezo.
Kiaušinius ir svogūna supjaustyti, žuvį susmulkinti. Visus ingredientus sumaišyti su majonezu ir pagardinti prieskoniais.





Skanaus:)

Bananinis varškės pyragas su šokoladu


Tešlai:
200g sviesto,
kiaušinis,
2 st. miltų,
1 a.š. kepimo miltelių,
1 st cukraus.
Įdarui:
500g varškės,
2 v.š. krakmolo,
3 kiaušiniai,
200 g grietinės,
2 - 3 bananai,
1 st. cukraus,
Papuošimui:
šokoladinės glazūros, pirktinės ar naminės,
kokoso drožlių.

Ištirpinti sviestą, atskirai išplakti kiaušinį. Kai sviestas šiek tiek pravės, supilti kiaušinį, cukrų ir išsukti, kol aptirps cukrus. Atskirame inde susipilti miltus, kepimo miltelius ir supilti paruoštą sviestą su cukrumi. Maišyti rankomis iki vienalytės masės. Padalinti tešlą i dvi dalis, suvynioti į maistinę plevelę ar maišelį ir dėti į šaldymo kamerą 30 - 40 min.
Per tą laiką pasiruošti įdarą. Ištrinti vatškę, išplakti kiaušinius su cukrumi. Į varškę dėti grietinę, krakmolą, supilame išplaktus kiaušinius su cukrumi, gerai išmaišome. Taip pat įdedame mažais griežinėliais pjaustytus bananus, sumaišome.
Pasiruošiame kepimo formą, vieną dalį tešlos sutarkuojame burokine tarka. Ant tarkuotos tešlos pagrindo dedame varškės įdarą, o ant viršaus užtarkuojame likusią tešlą.


Kepame apie valandą 170 - 190°C orkaitėje. Pyragui iškepu, palikti jį atvėsti.


Tada užpilame glazūrą ir gausiai apibarstome kokoso drožlėmis. Valgyti, kai glazūra visiškai sustings.


Skanaus:)




Šaltinis

Žirnelių mišrainė

Labai skani tetos Janinos mišrainė:)


Reikės:
žirnelių,
poro,
obuolio,
agurko,
majonezo.
Obuolius nusilupe, jei norime ir agurką ir supjaustome kubeliais, porą žiedeliais. Visus ingredientus sumaišome su majonezu, druska ir pipirais.

Skanaus:)

Krepšeliai su pomidorais


Tešlai:
300g miltų,
2 a.š. kepimo miltelių,
2 kiaušiniai,
250g minkšto varškės sūrio,
75ml pieno,
80ml alyvuogių aliejaus,
75g tarkuoto parmezano,
po kelias šviežių čiobrelių ir rozmarinų šakeles.
Įdarui:
350g gerai prinokusių vynuoginių pomidorų,
12 griežinėlių vytinto kumpio.

Iš tešlai skirtų produktų užminkyti tešlą. Pusę kiekio tešlos iškočioti. Iš jos išpjauti 12 skrituliukų, kloti juos į sviestu pateptas ir miltais pabarstytas kepimo formeles, pabadyti šakute, kad kepant nesutrūkinėtų.


Į formeles su įklota tešla dėkite po du pusiau perpjautus vynuoginius pomidorus. 


Ant pomidorų uždėti po griežinėlį kumpio.


Viršų užklokite iš likusios iškočiotos tešlos išpjautais skrituliukais.


Ant viršaus dar uždėti kumpio ir pomidorų.


Kepti  apie 25min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Papuoškite rozmarinų ir čiobrelių šakelėmis.

Skanaus:)






Šaltinis "JI" žurnalas

2012 m. lapkričio 9 d., penktadienis

Tinginių balandėliai

Labai skanūs, man net skanesni už įprastus balandėlius.


Reikės:
800g maltos kiaulienos sprandinės,
2 v.š. krakmolo,
2 v.š. majonezo,
100g virtų ryžių,
didelė morka,
svogūnas,
200g tarkuoto kopūsto,
3 kiaušiniai,
druska, pipirai.

Padažui: morka, svogūnas, grietinė, petražolės.

Morką sutarkuoti, svogūną supjaustyti, apkepti svieste, atvėsinti. Faršui visus skirtus produktus sumaišyti, įmaišyti tarkuotą kopūstą. Formuoti delmo dydžio kotletus, ir apkepti keptuvėje iš abiejų pusių.


Į puodo dugną dėti šaukštą svieto, tarkuotos ar pjaustytos morkas, smulkintą svogūną ir dėti kotletus. Ant viršaus vėl dėti morkas, svogūną, petražoles, užpilti iki pusės vandens ar sultinio, pagardinti druska ir pipirais. Troškinti 20 min. orkaitėje ar ant viryklės. Nupilti nuo puodo siek tiek skysčio, įmaišyti grietinę ir vėl suplti atgal.
Skanaus:)


Šaltinis

2012 m. lapkričio 7 d., trečiadienis

Prancūziška svogūnų sriuba



5 dideli svogūnai,
sviesto kepimui,
truputį alyvuogių aliejaus,
4 sk. česnako,

½ a.š. cukraus,
šviežių arba džiovintų čiobrelių,
šviežių petražolių,
2 l jautienos sultinio,
3 v.š. miltų,
½ st. sauso baltojo vyno,
4 v.š. konjako ar brendžio (nebūtinai),
prancūziškas batonas,
tarkuotas čederio sūris.

Pirmiausia pradedame virti naminį jautienos sultinį ( arba naudojam kubeliais). Įpilam vandens, dedam jautienos kulninę, svogūną, česnaką, morką, pipirų, druskos, lauro lapų  ir verdam, kol mėsa suminkštėja, apie porą valandų.
Keptuvėje užsikaičiame sviestą su aliejumi, dedam pjaustytus svogūnus ir kepam ant didelės kaitros 15 min. 


Po to, kai svogūnai gerokai apkepę, sumažiname kaitrą dvigubai. Dedam druską, pipirus ir kepame pamaišant apie valandą. Svogūnai turi karamelizuotis, kai jau yra beveik rudi, dedam cukrų ir įspaudžiam česnaką. Kiek vėliau pilame brendį, palaukiame kol nugaruos, tada maišant įberiam miltus. Pilam vyną, gerai išmaišom ir verdam dar 15 min, kol nugaruos vynas.


Surišam petražoles ir čiobrelius į šluotelę (kad po to būtų lengva išimti) ir metam į sultinį. Dedam svogūnus ir troškinam 45min  Pilam sriubą į lėkštę, užbarstom sūriu ir valgom su orkaitėje skrudintu prancūzišku batonu.

Skanaus:)







2012 m. lapkričio 6 d., antradienis

Šakočio pusbrolis

Labai skanus ir įdomus pyragas, tikrai primenantis šakotį. Vienintelis jo minusas tik tas, kad užima nemažai laiko. Kepiau 26cm skersmens formoje ir išgavau 9 sluoksnius:)



Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
Reikės:
350g sviesto,
350g cukraus,
7 kiaušiniai (atskirti tryniai ir baltymai),
200g miltų,
150g krakmolo,
2 - 3 v.š. grietinės,
1 a.š. vanilinio cukraus.

Minkštą sviestą išsukti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki baltumo. Dėti po vieną trynį ir plakti, kol susidės visi. Miltus išsijoti kartu su krakmolu ir suberti į tešlą.  Baltymus išplakti iki standžių putų ir sudėti į tešlą, išmaišyti, sudėti grietinę. Tešla turi būti tirštos grietinės konsistencijos. Jei per tiršta įdėti dar grietinės:


Kepimo popieriu iškloti kepimo formą ( aš patepiau tik sviestu). Pilti kelis šaukštus tešlos, ją paskleisti plonu sluoksniu, košti į orkaitę, įkaitintą iki 220°C (funkcija iš viršaus), kepti kol truputį paruduos. Kai apkeps pirmas sluoksnis išimti::
Pilti kelis šaukštus tešlos ant viršaus:
Sulyginti:
Ir vėl kepti. Sluoksniuoti, kol neliks tešlos. Supjaustyti, kol šiltas.

Sknaus:)



Šaltinis