Labai skanus, gaivus ir puošnus patiekalas:)
Reikės:
pomidorų,
virtų kiaušinių,
silkės,
svogūno arba svogūno laiškų,
majonezo,
druskos, pipirų.
Pomidorus išskobti, išsausinti su popieriniu rankšluosčiu ir pabarstyti truputį su druska. Įdarui silkę supjaustyti nedideliais kvadratėliais, dalį pomidorų minkštimo , kiaušinį ir svogūno laiškus taip pat susmulkinti, dėti majonezą, pagardinti prieskoniais ir viska gerai išmaišyti. Įdarą dedam į pomidorus.
Skanaus:)
2012 m. gruodžio 30 d., sekmadienis
2012 m. gruodžio 21 d., penktadienis
Marinuota silkė
Reikės:
1 žiedais pjaustyto svogūno,
3 kvapieji pipirai,
½ citrinos,
2 v.š tikro medaus,
50ml balzamiko acto,
200ml vandens.
Vandenyje ištirpinti medų ir sumaišyti su actu. Silkę sluoksniuoti į 0,7l stiklainį su svogūnais ir citrina, sudėti pipirus, užpilti marinatu, užsukti dangtelį ir leisti pasovėti šaldytuve 4 - 8 val.
Skanaus:)
Šaltinis
Suomiškai marinuota silkė
Reikės:
250g silkės filė aliejuje,
nedidelis mėlynasis svogūnas,
nedidelė morka,
1-2 a.š. smulkintų krapų.
Marinatui:
50ml cukraus,
100ml vandens,
40ml acto,
2 lauro lapeliai,
5 žirneliai juodųjų pipirų
1 a.š tarkuotų krienų (tinka ir iš stiklainiuko).
Silkę supjaustyti gabaliukais, svogūną plonais pusžiedžiais, morką plonais griežinėliais, užbarstyti krapus, viską išmaišyti, galima ir aliejų supilti nuo silkės.
Marinatui vandenį, cukrų, lauro lapelius, pipirus beriame į puodą, užviriname. Tuomet supilame krienus ir supilame actą, kelias min. paviriname. Atvėsusį marinatą užpilame ant silkės ir statome į šaldytuvą parai.
Skanaus:)
Šaltinis
2012 m. gruodžio 20 d., ketvirtadienis
Kondensuoto pieno keksiukai
Skanieji keksiukai, kuriuos kepdama, šį kartą, vietoj philadelphijos, kremui naudojau prezident varškę , o vietoj uogų naudojau pabarstukus, gavosi tikrai nemažiau skanūs . O jų receptas čia.
Skanaus:)
2012 m. gruodžio 19 d., trečiadienis
Vištiena su pievagrybiais
Paprastai ir greitai pagaminama ir labai labai skani vištieną, kurios receptą kažkada pasakė buvusi bendradarbė Modesta:)
Proporcijos priklauso nuo valgytojų skaičiaus.
Reikės:
vištienos filė (aš naudojau tris nedideles krūtinėles)
pievagrybių ( jų negailėti),
svogūnų,
grietinėlės ( man prireikė 450ml),
druskos, pipirų.
Svogūną susmulkinti ir apkepti aliejuje, kol suminkštės. Tada įdėti nedideliais gabaliukais pjaustytą vištieną, vėliau smulkintus pievagrybius. Kai viskas iškepa, supilti grietinėlę, pagardinti druska ir pipirais. Truputį dar patroškinam ir skanūs pietūs jau paruošti . Skanu su šviežių daržovių ir fetos salotomis.
Skanaus:)
Proporcijos priklauso nuo valgytojų skaičiaus.
Reikės:
vištienos filė (aš naudojau tris nedideles krūtinėles)
pievagrybių ( jų negailėti),
svogūnų,
grietinėlės ( man prireikė 450ml),
druskos, pipirų.
Svogūną susmulkinti ir apkepti aliejuje, kol suminkštės. Tada įdėti nedideliais gabaliukais pjaustytą vištieną, vėliau smulkintus pievagrybius. Kai viskas iškepa, supilti grietinėlę, pagardinti druska ir pipirais. Truputį dar patroškinam ir skanūs pietūs jau paruošti . Skanu su šviežių daržovių ir fetos salotomis.
Skanaus:)
2012 m. gruodžio 17 d., pirmadienis
Dovilės pyragas su bananais
Skanus pyragas prie arbatos:))
Reikės:
2 kiaušiniai,
200g sviesto,
1 st. cukraus,
350g miltų,
1 a.š. kepimo miltelių ir vanilinio vukraus,
varrškės,
bananų ir obuolių.
Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, supulti ištirointą sviestą. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir įmaišyti į kiaušinių ir sviesto masę.
Į kepimo skardą dėti dalį tešlos, ant jos - varškę, pabarstyti ją cukrumi. Ant varškės dėti pjaustytus bananus ir obuolius, o ant jų likusią tešlą.
Kepti 175°C 40 minučių, atvėsinti ir supjaustyti.
Skanaus:)
2 kiaušiniai,
200g sviesto,
1 st. cukraus,
350g miltų,
1 a.š. kepimo miltelių ir vanilinio vukraus,
varrškės,
bananų ir obuolių.
Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, supulti ištirointą sviestą. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir įmaišyti į kiaušinių ir sviesto masę.
Į kepimo skardą dėti dalį tešlos, ant jos - varškę, pabarstyti ją cukrumi. Ant varškės dėti pjaustytus bananus ir obuolius, o ant jų likusią tešlą.
Kepti 175°C 40 minučių, atvėsinti ir supjaustyti.
Skanaus:)
Mamos zraziukai
Labai skanūs ir nesunkiai pagaminami mamos zraziukai:)
Reikės:
Kiaulienos kaip karbonadam( na aišku skaniau iš sprandinės, gražesni iš nugarinės),
druskos, pipirų, česnko,
morkų,
svogūno,
rūkytų lašinukų.
Mėsą išmušam, ištrinam pipirais, druska, česnaku ir leidžiam truputį pasimarinuoti, kol pasidarom įdarą. O įdarui pakepinam tarkuotas morkas ir smulkintus svogūnus, galima juos kepti kartu, galima ir atskirai.
Tada ant kiekvieno mėsos gabaliuko dedam po truputį morkų, svogūnų ir smulkiai supjaustytų lašinukų, susukam, jei reikia susmaigstom pagaliukais. Apkepame keptuvėje iš abiejų pusių, tada dedam į puodą užpilam vandens ar sultinio ir troškiname apie pusvalandį,baigiant troškinti galima įdėti grietinės. O aš dedu maišytą grietinę su pomidoru padažu ir sultiniu ar vegeta ir dar truputį patroškintu.
Skanaus:)
Reikės:
Kiaulienos kaip karbonadam( na aišku skaniau iš sprandinės, gražesni iš nugarinės),
druskos, pipirų, česnko,
morkų,
svogūno,
rūkytų lašinukų.
Mėsą išmušam, ištrinam pipirais, druska, česnaku ir leidžiam truputį pasimarinuoti, kol pasidarom įdarą. O įdarui pakepinam tarkuotas morkas ir smulkintus svogūnus, galima juos kepti kartu, galima ir atskirai.
Tada ant kiekvieno mėsos gabaliuko dedam po truputį morkų, svogūnų ir smulkiai supjaustytų lašinukų, susukam, jei reikia susmaigstom pagaliukais. Apkepame keptuvėje iš abiejų pusių, tada dedam į puodą užpilam vandens ar sultinio ir troškiname apie pusvalandį,baigiant troškinti galima įdėti grietinės. O aš dedu maišytą grietinę su pomidoru padažu ir sultiniu ar vegeta ir dar truputį patroškintu.
Skanaus:)
Cepelinai kitaip
Labai skanūs, minkšti cepelinai pagal mamos draugės Zitos receptą:)
Reikės:
(bulves parinkti maždaug vienodo dydžio)
10 su lupenomis virtų bulvių,
10 paprastų bulvių,
kiaušinis,
400g krakmolo,
druska.
Pirmiausia išsivirti 10 bulvių, o kol jos vėsta, pasigamintį įdarą. Faršą apkepti su prieskoniais ( kaip ir kotletams). Atvėsusias bulves nulupti, sutarkuoti per truputį smulkesnę tarką nei burokinė ( bet ne pačią smulkiausią), tada žalias per tą pačią tarką, įmušti kiaušinį, druskos, krakmolą ir labai gerai išmaišyti.
Tada šlapiomis rankomis formuojame cepelinus, dedame į verdantį vandenį ir verdame 20 - 25 min.
Man labai skanu su padažu su pievagrybiais: pakepinti šoninę, svogūną, pievagrybius, dėti grietinės, druskos, pipirų ir užvirti/
Skanaus:)
Reikės:
(bulves parinkti maždaug vienodo dydžio)
10 su lupenomis virtų bulvių,
10 paprastų bulvių,
kiaušinis,
400g krakmolo,
druska.
Pirmiausia išsivirti 10 bulvių, o kol jos vėsta, pasigamintį įdarą. Faršą apkepti su prieskoniais ( kaip ir kotletams). Atvėsusias bulves nulupti, sutarkuoti per truputį smulkesnę tarką nei burokinė ( bet ne pačią smulkiausią), tada žalias per tą pačią tarką, įmušti kiaušinį, druskos, krakmolą ir labai gerai išmaišyti.
Tada šlapiomis rankomis formuojame cepelinus, dedame į verdantį vandenį ir verdame 20 - 25 min.
Man labai skanu su padažu su pievagrybiais: pakepinti šoninę, svogūną, pievagrybius, dėti grietinės, druskos, pipirų ir užvirti/
Skanaus:)
2012 m. gruodžio 16 d., sekmadienis
Kiaulienos suktinukai su chorizo ir paprikomis
Paprasta ir skanu, pagal Beatą. Vietoj chorizo dešros galima naudoti plonai pjaustytą rūkytą dešrą, šoninės griežinėlį ar kumpį.
4 kiaulienos gabalėliai karbonadui,
2 sk. česnako,
1 v.š. alyvuogių aliejaus,
4 kiaulienos gabalėliai karbonadui,
2 sk. česnako,
1 v.š. alyvuogių aliejaus,
½ a.š. saldžiosios paprikos miltelių,
½ a.š. maltos kalendros,
½ a.š. kmynų,
druskos, juodųjų pipirų,
1 saldžioji paprika,
12 ar ar daugiau plonų chorizo dešros griežinėlių.
Męsa išmušti iki pusės centimetro kepsnių. Sutrintas česnako skilteles sumaišyti su aliejumi, paprika, kalendra ir kmynais. Šia mase aptepti mėsą ir pabarstyti druska bei pipirais.
Papriką, išėmus sėklas, supjaustyti plonais šiaudeliais. Ant mėsos dėti po tris griežinėlius chorizo dešros ir keletą šiaudelių paprikos, ją standžiai susukame, sutvirtiname pagaliukais.
Dedame į kepimo indą pagaliuku žemyn. Šalia suktinukų į kepimo indą dar galima įmesti daržovių: pomidorų, svogūnų, papriką ir cukiniją. ( aš dar įpyliau grietinėlės, bet gal jos ir nereikėjo).
Kepame 190˚ apie 45 min.
Skanaus:)
2012 m. gruodžio 11 d., antradienis
Kondensuoto pieno keksiukai
Skanieji Beatos keksiukai:)
Tešlai:
3 kiaušiniai,
indelis kondensuoto pieno,
50g sviesto,
180g miltų,
1a.š. kepimo miltelių.
Kremui:
80g kambario temperatūros sviesto,
120g grietinėlės tipo surio ( philadelphia ar varškės kremo),
porą šaukštų kondensuoto pieno ( pasiliekam nuo tešlai skirto).
Kondensuotą pieną supilkite į dubenį, įmuškite kiaušinius ir sumaišykite šaukštu iki vienalytės masės. Sviestą ištirpinkite ir supilkite į kondensuoto pieno masę, išmaišykite. Miltus persijokite su kepimo milteliais ir įmaišykite į kondensuoto pieno bei kiaušinių masę. Išeina tiršta tešla. Po kelis šaukštus tešlos sukrėskite į keksiukų kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25 minutes 190 laipsnių temperatūroje.
Tešlai:
3 kiaušiniai,
indelis kondensuoto pieno,
50g sviesto,
180g miltų,
1a.š. kepimo miltelių.
Kremui:
80g kambario temperatūros sviesto,
120g grietinėlės tipo surio ( philadelphia ar varškės kremo),
porą šaukštų kondensuoto pieno ( pasiliekam nuo tešlai skirto).
Kondensuotą pieną supilkite į dubenį, įmuškite kiaušinius ir sumaišykite šaukštu iki vienalytės masės. Sviestą ištirpinkite ir supilkite į kondensuoto pieno masę, išmaišykite. Miltus persijokite su kepimo milteliais ir įmaišykite į kondensuoto pieno bei kiaušinių masę. Išeina tiršta tešla. Po kelis šaukštus tešlos sukrėskite į keksiukų kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25 minutes 190 laipsnių temperatūroje.
Kol keksiukai kepa, pasiruošti kremą:
Į dubenį dėti kambario temperatūros sviestą, kondensuotą pieną, sūrį ir viską gerai išsukti. Kad kremas būtų standesnis vietoj kondensuoto pieno galima naudoti porą šaukštų cukraus pudros, tada pirma išplakti sviestą su cukraus pudra, po to dėti sūrį.
Į dubenį dėti kambario temperatūros sviestą, kondensuotą pieną, sūrį ir viską gerai išsukti. Kad kremas būtų standesnis vietoj kondensuoto pieno galima naudoti porą šaukštų cukraus pudros, tada pirma išplakti sviestą su cukraus pudra, po to dėti sūrį.
Iškeptus keksiukus palikite atvėsti. Kai jie praauš, ant kiekvieno jų užtepkite paruošto
kremo ( aš kremą ant viršaus dėjau su konditeriniu švirkštu, o likusius užtepiau, kad kremo nepritrūktų:) ir papuoškite mėgstamiausiomis uogomis ar spalvotais pabarstukais.
O jei kremas gavosi per skystas keksiukus porai valandų palikite šaldytuve.
Skanaus:)
Žuvies mišrainė
Labai skani Ilonos žuvies mišrainė:)
Dabar imam didesnį dubenėlį ir sluoksniuojam:
Pirmą sluoksnį dedam virtų ryžių maišelį;
Dvi tarkuotas morkas apkeptas kartu su svogūnu:
Kubeliais pjaustytą keptą duoną, pagardintą druska ( nors man skaniau su keptu batonu):
Ant viršaus dedam majonezą ir žalumynus ( krapus ir petražoles):
Rūkytą žuvį jūros lydeką arba jūrinį ešerį:
Truputį pamarinuotas svogūnas su actu ir cukrumi:
Vėl dedam pakelį ryžių, užtepam majonezu ir pabarstom žalumynais:
Skanaus:)
Dabar imam didesnį dubenėlį ir sluoksniuojam:
Pirmą sluoksnį dedam virtų ryžių maišelį;
Dvi tarkuotas morkas apkeptas kartu su svogūnu:
Kubeliais pjaustytą keptą duoną, pagardintą druska ( nors man skaniau su keptu batonu):
Ant viršaus dedam majonezą ir žalumynus ( krapus ir petražoles):
Rūkytą žuvį jūros lydeką arba jūrinį ešerį:
Truputį pamarinuotas svogūnas su actu ir cukrumi:
Vėl dedam pakelį ryžių, užtepam majonezu ir pabarstom žalumynais:
Skanaus:)
2012 m. gruodžio 7 d., penktadienis
Kijevo kotletai kitaip
Minkšti, sultingi ir labai skanūs kotletai:) Beveik iš dvigubos normos gavosi 14 kotletų:)
Reikės:
maždaug 650g vištienos krūtinėlės,
180g varškės,
kiaušinis,
vištienos prieskonių (ar kitų), druskos, pipirų,
apie 100g kambario temperatūros sviesto,
šviežiū ar šaldytų petražolių ir krapų.
Miltų, džiūvėsėlių ir kiaušinių kotletų apvoliojimui.
Pirmiausia pasiruošiam įdarą: sviestą sumaišom su krapais ir petražolėmis, dedam ant maistinės plevelės, suformuojam ovalą ir dedam į šaldytuva ar šaldymo kamerą.
Tada susimalame vištieną, dedam į dubenį ir sumaišom su varške, kiaušiniu ir prieskoniais iki vientisos masės. Drėgnomis rankomis imam mėsos, ją delne paplojam dedam riekelę sviesto ir formuojam kotletą, kaip nedidelius cepelinus. Kotletus pirmiausia apvoliojame miltuose, tada kiaušinio plakinyje ( kiaušinius paplakame su šaltu vandeniu, trim kiaušiniams kiaušiniams reiktų apie 100ml šalto vandens) ir džiūvėsėliuose, tada vėl kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Dar gerai paformuoti, kad priliptų džiūvėsėliai.
Keptuvėle įkaitinti aliejų (jo reikia tiek, kad apsemtų nors trečdalį kotletų ), dėti kotletus ir vis vartant kepti iš visų pusių, kol gražiai paruduos ir apskrus. Patiekti su bulvių koše. O lėkštėje dar mano marinuotos salotos.
Skanaus:)
Šaltinis
Reikės:
maždaug 650g vištienos krūtinėlės,
180g varškės,
kiaušinis,
vištienos prieskonių (ar kitų), druskos, pipirų,
apie 100g kambario temperatūros sviesto,
šviežiū ar šaldytų petražolių ir krapų.
Miltų, džiūvėsėlių ir kiaušinių kotletų apvoliojimui.
Pirmiausia pasiruošiam įdarą: sviestą sumaišom su krapais ir petražolėmis, dedam ant maistinės plevelės, suformuojam ovalą ir dedam į šaldytuva ar šaldymo kamerą.
Tada susimalame vištieną, dedam į dubenį ir sumaišom su varške, kiaušiniu ir prieskoniais iki vientisos masės. Drėgnomis rankomis imam mėsos, ją delne paplojam dedam riekelę sviesto ir formuojam kotletą, kaip nedidelius cepelinus. Kotletus pirmiausia apvoliojame miltuose, tada kiaušinio plakinyje ( kiaušinius paplakame su šaltu vandeniu, trim kiaušiniams kiaušiniams reiktų apie 100ml šalto vandens) ir džiūvėsėliuose, tada vėl kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Dar gerai paformuoti, kad priliptų džiūvėsėliai.
Keptuvėle įkaitinti aliejų (jo reikia tiek, kad apsemtų nors trečdalį kotletų ), dėti kotletus ir vis vartant kepti iš visų pusių, kol gražiai paruduos ir apskrus. Patiekti su bulvių koše. O lėkštėje dar mano marinuotos salotos.
Skanaus:)
Šaltinis
Plokštainis su riešutais
Radau savoreceptų sąsiuvinį, rašytą prieš 15 metų!!!! O ten mano pirmo pyrago receptas, labai paprasto ir skanaus, kurį matyt kepiau prieš kokių 13 metų, kepu jį iki šiol tik viską dedu iš akies:)) tiesa originalus pavadinimas "Plokštainis su saulėgrąžomis" reiks kada ir su jom išbandyti. Labai skanu su truputį paskrudintais ir nulupta odele žemės riešutais, šį kartą kepiau su lazdyno.
1 ½ (150 g)puoduko miltų,
2 šaukštai kakavos,
½ ar 1 puoduko cielų arba smulkintų riešutų,
truputį druskos,
113g sviesto.
Sviestą su cukrumi išsukti iki purumo (cukrų pilti dalimis). Dėti kiaušinį, kiek pasukus dėti antrą ir pagaliau trečią. Įberti truputį druskos. Miltus sumaišyti su kakava, persijoti. Po truputį berti į kiaušinių masę. ppo to, mediniu šaukštu maišant, suberti riešutus. Palengva išmaišyti.
Skardą iškloti kepimo popieriumi, patepti sviestu ir ant paruoštos skardos paskleisti paruoštą masę. Išlyginti ir kepti įkaitintoje orkaitėje 180°C apie 35 - 45min.
Iškepusį pyragą galima aplieti virtu ar lydytu šokoladu, bet nebūtina. Aš dar pabarsčiau kokoso drožlių. Skanu patiekti su ledais.
Reikės:
1 ⅓ (265g) puoduko cukraus,
3 kiaušiniai,1 ½ (150 g)puoduko miltų,
2 šaukštai kakavos,
½ ar 1 puoduko cielų arba smulkintų riešutų,
truputį druskos,
113g sviesto.
Sviestą su cukrumi išsukti iki purumo (cukrų pilti dalimis). Dėti kiaušinį, kiek pasukus dėti antrą ir pagaliau trečią. Įberti truputį druskos. Miltus sumaišyti su kakava, persijoti. Po truputį berti į kiaušinių masę. ppo to, mediniu šaukštu maišant, suberti riešutus. Palengva išmaišyti.
Skardą iškloti kepimo popieriumi, patepti sviestu ir ant paruoštos skardos paskleisti paruoštą masę. Išlyginti ir kepti įkaitintoje orkaitėje 180°C apie 35 - 45min.
Iškepusį pyragą galima aplieti virtu ar lydytu šokoladu, bet nebūtina. Aš dar pabarsčiau kokoso drožlių. Skanu patiekti su ledais.
Skanaus:)
2012 m. gruodžio 5 d., trečiadienis
Artūro keksas su šokoladu
Reikės:
4 kiaušiniai,
200g sviesto,
stiklinė cukraus,
a.š. vanilinio cukraus,
0.5 l miltų,
2 a.š. kepimo miltelių,
truputį druskos.
Visus produktus sumaišyti, dėtį į kepimo formą, kai liks pusę tešlos galima įmaišyti kakavos. Kepti 180°C apie 40 min, kol iškeps. Iškepusį keksą apipilti tirpintu ar virtu naminiu šokoladu.
Skanaus:)
4 kiaušiniai,
200g sviesto,
stiklinė cukraus,
a.š. vanilinio cukraus,
0.5 l miltų,
2 a.š. kepimo miltelių,
truputį druskos.
Visus produktus sumaišyti, dėtį į kepimo formą, kai liks pusę tešlos galima įmaišyti kakavos. Kepti 180°C apie 40 min, kol iškeps. Iškepusį keksą apipilti tirpintu ar virtu naminiu šokoladu.
Skanaus:)
Farširuota višta
Labai skani višta, puikiai tinkanti Kalėdoms. Dovilės pasiūlytas, ir mano patobulintas iš 3 receptų:)
Reikės:
Višta,
viena vištienos krūtinėlė,
virta morka,
didele sauja lazdyno riešutų (iki 200g),
žalias ir virtas kiaušinis,
grietinėlėje ar piene mirkyto batono,
po saują džiovintų abrikosų ir razinų,
galima svogūno ar česnako,
druskos, pipirų.
Pirmiausia išdarinėjam vištą, atskiriam odą nuo mėsos, paliekam tik odą, kojeles ir sparnelius.
Mėsą ištrinti galima su druska, pipirais ir česnaku. Mėsą atskirti nuo kaulų. Viską sumalti kartu su kita krūtinėle, riešutais, vaisiais, morka ir kiaušiniu. Dėti išmirkytą batoną, kiaušinį, prieskonius ir gerai išmaišyti.
Įdarą kimšti į beveik užsiūtą vištą.
Reikės:
Višta,
viena vištienos krūtinėlė,
virta morka,
didele sauja lazdyno riešutų (iki 200g),
žalias ir virtas kiaušinis,
grietinėlėje ar piene mirkyto batono,
po saują džiovintų abrikosų ir razinų,
galima svogūno ar česnako,
druskos, pipirų.
Pirmiausia išdarinėjam vištą, atskiriam odą nuo mėsos, paliekam tik odą, kojeles ir sparnelius.
Mėsą ištrinti galima su druska, pipirais ir česnaku. Mėsą atskirti nuo kaulų. Viską sumalti kartu su kita krūtinėle, riešutais, vaisiais, morka ir kiaušiniu. Dėti išmirkytą batoną, kiaušinį, prieskonius ir gerai išmaišyti.
Įdarą kimšti į beveik užsiūtą vištą.
Kai jau visas įdaras sukištas, užsiūti.
Višta turi būti plokštesnė. Įkaitiname orkaitę iki 180°C , vištą, kuri guli skardoje, uždengiame folija, įpilame truputį vandens. Po valandos nuimame foliją ir kepame dar mažiausiai pusvalandį, kol višta apskrus.
Skanu su ryžiais ir marinuotomis daržovėmis.
Skanaus:))
2012 m. lapkričio 29 d., ketvirtadienis
Netikras zuikis
Skanus ir šiltas ir šaltas :)
Uždengiam su folija ir dedame į ikaitintą 180°C orkaitę. Kepame 1 val., po to nuimame fojiją ir dar kepame 30 - 40 min.
Skanaus:)
Šaltinis
Reikės:
1kg liesos maltos kiaulienos,
200g šoninės,
didelio svogūno,
2 morkų,
su visa oda tarkuoto obuolio,
3 kiaušiniai,
porą saujų džiūvėsėlių,
juodųjų ir kvapniųjų pipirų,
čiobrelio,
kalendros,
muskato,
druskos.
Pakepinti šoninę, sudėti smulkintą svogūną, ten pat tarkuotą morką ir obuolį, patroškiname. Truputį pravėsusį keptuvės turinį sumaišome su faršu, prieskoniais, kiaušiniais, džiūvėsėliais, druska. Dedame į formą, jei norime papuošiame.
Skanaus:)
Šaltinis
2012 m. lapkričio 28 d., trečiadienis
Piemenų pyragas
Labai labai skanus piemenų pyragas (apkepas) iš Beatos knygos. Belieka gailėtis, kad šio recepto neišbandžiau anksčiau:)
4 - 6 asmenims. Aš faršo dėjau 700g ir visko truputėlį daugiau, tai gavosi lygiai šešios formelės.
Reikės:
500g jautienos faršo,
1 didelis svogūnas,
2 saliero stiebai,
4 nedidelės morkos,
2 lauro lapeliai,
1/2 a.š. džiovintų čiobrelių,
2 skiltelės česnako,
maltų juodųjų pipirų,
druskos,
2 v.š. sojų padažo,
2 v.š. vorčesterio padažo,
1 v.š. balzamiko acto,
2 v.š. pomidorų pastos,
400ml jautienos sultinio arba vandens.
Viršui:
10 - 12 vidutinių bulvių,
sviesto,
šlakelis pieno.
Pirmiausia pasidarome mėsos sluoksnį. Smulkiai pjaustytą svogūną apkepinti šlakelyje aliejaus, sudėti mėsą ir gerai apkepti iš visų pusių. Sudedam kubeliais pjaustytus saliero stiebus ir morkas, lauro lapus, čiobrelius, pipirus, druską, įspaudžiam česnaką, patroškinam apie 10 min. Tada supilti sojos, vorčesterio padažą, actą, dėti pomidorų pastos, įspaudžiam česnaką gerai išmaišyti. Pilti sultinį ir neuždengus patroškinti apie pusvalandį, kol skystis išgaruos, kad mėsa gerai išsitroškintų ir daržovės suminkštėtų.
Išsiverdame bulvių košę, bet nepadarom skystos, kaip tyrelė, šiam patiekalui geriau tvirtesnė.
Iš mėsos išimam lauro lapus, dedam ją į kepimo indelius ar didelį indą.
4 - 6 asmenims. Aš faršo dėjau 700g ir visko truputėlį daugiau, tai gavosi lygiai šešios formelės.
Reikės:
500g jautienos faršo,
1 didelis svogūnas,
2 saliero stiebai,
4 nedidelės morkos,
2 lauro lapeliai,
1/2 a.š. džiovintų čiobrelių,
2 skiltelės česnako,
maltų juodųjų pipirų,
druskos,
2 v.š. sojų padažo,
2 v.š. vorčesterio padažo,
1 v.š. balzamiko acto,
2 v.š. pomidorų pastos,
400ml jautienos sultinio arba vandens.
Viršui:
10 - 12 vidutinių bulvių,
sviesto,
šlakelis pieno.
Pirmiausia pasidarome mėsos sluoksnį. Smulkiai pjaustytą svogūną apkepinti šlakelyje aliejaus, sudėti mėsą ir gerai apkepti iš visų pusių. Sudedam kubeliais pjaustytus saliero stiebus ir morkas, lauro lapus, čiobrelius, pipirus, druską, įspaudžiam česnaką, patroškinam apie 10 min. Tada supilti sojos, vorčesterio padažą, actą, dėti pomidorų pastos, įspaudžiam česnaką gerai išmaišyti. Pilti sultinį ir neuždengus patroškinti apie pusvalandį, kol skystis išgaruos, kad mėsa gerai išsitroškintų ir daržovės suminkštėtų.
Išsiverdame bulvių košę, bet nepadarom skystos, kaip tyrelė, šiam patiekalui geriau tvirtesnė.
Iš mėsos išimam lauro lapus, dedam ją į kepimo indelius ar didelį indą.
Ant viršaus atsainiai dedam bulvių košę, nesulyginam! Kepam 190°C orkaitėje apie 30 - 40 min., kol pyrago kepurė gražiai paruduos. Galima užberti tarkuoto sūrio.
P.s. Nors Beata patarė valgyti su troškintomis daržovėmis, tačiau labai skanu ir su raugintais agurkais.
Skanaus:)
Pyragas "Blondinas" / Blondinkake
Paprastai ir greitai pagaminamas labai skanus Beatos sesers pyragas:)
Reikės:
150g baltojo šokolado,
120g sviesto,
170g miltų,
150g cukraus,
150g pekano ar anakardžių riešutų,
2 kiaušiniai,
vanilinio cukraus,
žiupsnelis druskos.
Įsijungiam orkaitę, kad kaistų 170°C. Dubenėlyje virš vandens ( kad neliestų verdančio vandens) ištirpiname sviestą kartu su laužytu baltuoju šokoladu. Kiaušinius paplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įmaišome šokolado masę. Tada įmaišome miltus ir druska. Dedam riešutus, gerai išmaišom ir krečiam į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepame apie 40 min.,kol pyragas įgauna auksinę spalvą. (laikas priklauso nuo orkaitės, mano pyragas per 40 min. šiek tiek per daug pakepė, bet skoniui tai nepakenkė).
Atvėsiname ir tada supjaustome kvadratėliais.
Skanaus:)
Reikės:
150g baltojo šokolado,
120g sviesto,
170g miltų,
150g cukraus,
150g pekano ar anakardžių riešutų,
2 kiaušiniai,
vanilinio cukraus,
žiupsnelis druskos.
Įsijungiam orkaitę, kad kaistų 170°C. Dubenėlyje virš vandens ( kad neliestų verdančio vandens) ištirpiname sviestą kartu su laužytu baltuoju šokoladu. Kiaušinius paplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įmaišome šokolado masę. Tada įmaišome miltus ir druska. Dedam riešutus, gerai išmaišom ir krečiam į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepame apie 40 min.,kol pyragas įgauna auksinę spalvą. (laikas priklauso nuo orkaitės, mano pyragas per 40 min. šiek tiek per daug pakepė, bet skoniui tai nepakenkė).
Atvėsiname ir tada supjaustome kvadratėliais.
Skanaus:)
BLONDKAKE
Enkel og god oppskrift.
150g hvit sjokolade,
120g smør,
200g mel,
150g sukker,
150g cashewnøtter,
2 egg,
1/2 ts vaniljeekstrakt ( jeg bruker ofte en pakke vaniljesukker).
Smelt smør sammen med hvit sjokolade i et vannbad. Ta kjelen bort fra varmen. Ha i sukker og bland godt. Ha i mel, egg, vaniljesukker og bland. Rør en klype salt og cashewnøttene inn i kakerøren.
Smør en springform, ca. 26 cm og hell i kakerøren. Stek kaken på midterste rille i stekeovnen ved i 170°C ca. 30 - 40 minutter. Avkjøles før servering.
Kotletai su varške
Šitie kotletai gaunasi minkštesni,puresni, bet skonio reikalas. Man vistik tradiciniai skanesni:)
Reikės visko, kaip ir paprastiems kotletams, tik papildomai įdedam varškės ir kmynų.
Apkepame aliejuje iš abiejų pusių. Ir pietūs paruošti. Labai skanu su gaiviomis žirnelių salotomis.
Apkepame aliejuje iš abiejų pusių. Ir pietūs paruošti. Labai skanu su gaiviomis žirnelių salotomis.
2012 m. lapkričio 21 d., trečiadienis
Linos vokiškas varškės pyragas
Pagrindui:
150g miltų,
75g sviesto,
100g cukraus,
1 kiaušinis,
vanilinis cukrus.
Įdarui:
750g varškės,
150g cukraus,
3 v.š. citrinos sulčių,
50g bulvių krakmolo,
4 kiaušiniai (atskirai baktymai ir tryniai),
200g grietinės,
vanilinio cukraus,
truputį pieno.
Sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų išsukti ( galima kombainu). Po to dėti kiaušinį, druską, miltus. Suformuoti rutulį, įvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą 30 min. Iškočioti lakštą, (ar rankų pagalba) dėti į kepimo formą ir padėti į šaldytuvą, kol įdaras bus paruoštas. Įkaitinti orkaitę iki 160°C.
Dubenyje blenderiu sumaišyti varškę, cukrų, trynius, citrinos sultis, grietinė ir vanilinį cukrų. Sumaišyti krakmolą su pienu, dėti į varškę. Įmaišyti plaktus baltymus ir supilti ant pagrindo.
Skanaus:)
Šaltinis
2012 m. lapkričio 19 d., pirmadienis
Rožytės
Labai skanios koldūninės Ilonos rožytės, gerai , kad dariau iš dvigubos normos:)
Tešlai:
3st. miltų,
1 kiaušinis,
1/2 st. gazuoto mineralinio vandens.
Įdarui:
500g faršo,
svogūnas,
kiaušinis,
druska, pipirai.
Padažui:
2 svogūnai,
2 pomidorai,
150g grybų (šaldytų miško grybų ar kt.),
100g grietinėlės,
100g sviesto,
druskos, pipirų, krapų.
Pirmiausiai užsiminkyti iš skirtų produktų tešlą koldūnams. Po to pasidaryti faršą, kaip kotletams.
Iškočioti tešlos lakštą plonai, jį aptepti mėsa ir susukti į roletą, supjaustyti apie 3cm gabalėliais. Abi rožyčių puses pamirkyti į miltus ir dėti į aliejumi išteptą kepimo indą.
Gaminam padažą: pirmiausia į keptuvę dėti smulkiai pjaustytus svogūnus, po to nuluptus, kubeliais pjaustytus pomidorus, dar vėliau nuplautus grybus ir viską dar šiek tiek pakepinti.Padažą dėti ant rožyčių.
Tešlai:
3st. miltų,
1 kiaušinis,
1/2 st. gazuoto mineralinio vandens.
Įdarui:
500g faršo,
svogūnas,
kiaušinis,
druska, pipirai.
Padažui:
2 svogūnai,
2 pomidorai,
150g grybų (šaldytų miško grybų ar kt.),
100g grietinėlės,
100g sviesto,
druskos, pipirų, krapų.
Pirmiausiai užsiminkyti iš skirtų produktų tešlą koldūnams. Po to pasidaryti faršą, kaip kotletams.
Iškočioti tešlos lakštą plonai, jį aptepti mėsa ir susukti į roletą, supjaustyti apie 3cm gabalėliais. Abi rožyčių puses pamirkyti į miltus ir dėti į aliejumi išteptą kepimo indą.
Gaminam padažą: pirmiausia į keptuvę dėti smulkiai pjaustytus svogūnus, po to nuluptus, kubeliais pjaustytus pomidorus, dar vėliau nuplautus grybus ir viską dar šiek tiek pakepinti.Padažą dėti ant rožyčių.
Ant viršaus dėti nedideliais kavadratėliais pjaustytą sviestą ir užpilti grietinėle.
Man gavosi padažo iki pat viršaus, ir tikrai nebuvo jo per daug (nors originaliame recepte buvo nurodyta, kad jo reikia tik iki pusės rožyčių, jei neužtenka grietinėlės, dapilti vandens). Kepti 180°C orkaitėje 40 minučių.
Skanaus:)
2012 m. lapkričio 16 d., penktadienis
Troškinys moliūge
Skanus troškinys, garnyrui labai tinka ryžiai. Naudojau beveik dviguba normą, bet moliūgas labai jau didelis buvo iki biršaus neprisipildė:)
Moliūgo,
sauja apvirtų voveraičių (tinka ir pievagrybiai),
5 sk. česnako,
200g konservuotų ananasų su sultimis,
morka,
svogūnas,
indelis pomidorų padažo (arba padažui naudojamų daržovių ir prieskonių),
100g sūrio,
800g vištienos filė,
druska, pipirai, ciberžolės miltelių,
muskato riešuto,
aitriosios paprikos miltelių,
petražolių.
Moliūgui gražiai išpkauti kepurėlę, išskobti prie sienelių paliekant 2 - 3 cm minkštimo. Moliūgą ištrinti druska ( maždaug pusė šaukštelio).
Viską sudėti į moliūgą, suberti sūrį, kiek trūksta skysčio, iki viršaus, įpilti sultinio (kadangi pas mane moliūgas labai didelis, tai pilno nepyliau, kad nesigautų sriuba).
Uždengiam dangteliu ir kišam į orkaitę.
Kepti 190°C orkaitėje pusantros
valandos. Kepimo laiką žiūrėti pagal moliūgo dydį, pabadžius su pirštu, jis turi būti minkštas. Neperkepti, nes moliūgas sukeps ir skystis sukris. Dedam į lėkštę, su samčiu kartu užkabinant minkštimo nuo sienelių, užpilam grietinėlės ir patiekiam su ryžiais.
Skanaus:)