2015 m. lapkričio 15 d., sekmadienis

Graikiška musaka

Nuostabus baklažanų ir mėsos derinys.



Reikės:
2 dideli baklažanai,
žiupsnelis druskos,
alyvuogių aliejaus kepimui,
5 vidutinio dydžio bulvių,
3 paprikos,
500g maltos jautienos,
6 juostelės karštai rūkytos šoninės,
4 svogūnai,
šaukštelis maltų raudonųjų paprikų,
80g raudonojo sauso vyno,
1kg šviežių pomidorų arba 2 skardinės konservuotų,
juodųjų pipirų,
žiupsnelis malto muskato riešuto,
graikiško jogurto .

Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių temperatūros.
Paprikas ir bulves supjaustyti griežinėliais, pabarstyti druska ir pašlakstyti aliejumi ir kepti orkaitėje 25-30 min.  Kol kepa bulvės ir paprikos , baklažanus supjaustyti 2-3 cm griežinėliais, gausiai pabarstyti druska ir palikti pastovėti, kol druska ištrauks vandenį. Baklažanus apkepti keptuvėje iš abiejų pusių arba galima kepti orkaitėje aptepus iš abiejų pusių alyvuogių aliejumi.
Gaminame mėsos padažą: kelias minutes pakepinam smulkiai pjaustytą šoninę, tada dėti jautieną ir maišant apkepti apie 10 min. Dėti svogūnus, kepti kol svogūnai suminkštės. Tada pilame vyną, padidinam ugnį minutei ir vėl sumažinam. Dedame tarkuotus pomidorus ( perpjauti pomidorą ir tarkuoti, kol liks odelė) arba konservuotus. Mėsą su pomidorais troškinti apie 15 min., dėti druską, pipirus, paprikas, muskato riešutą, gerai išmaišyti ir nukelti nuo ugnies.
Imama kepimo indą ir sluoksniuojame musaką. Pirmiausia dedane bulves, ant jų baklažanų griežinėlius:



paprikas:




Ant paprikų dėti mėsos padažą. Galima daryti ir kelis sluoksnius. Viršutinis sluoksnis gali būti bešamelio padažas arba paprastesnis ir Graikijoje populiarus užpilti natūraliu jogurtu ir tarkuotu suriu. Aš graikišką jogurtą sumaišiau su tarkuotu džiugu ir užtepiau ant viršaus. 



Graikiškas bešamelio padažas:
4 v.š. alyvuogių aliejaus,
4 v.š. kvietinių miltų,
1,5 stiklinės pieno,
1,5 stiklinės natūralaus jogurto,
stiklinė tarkuoto kietojo sūrio,
druskos ir pipirų,
džiovinto raudonėlio (nebūtinai).
Nustatyti vidutinę ugnį, įkaitintame aliejuje pakepti miltus , apie minutę. Nuemus nuo ugnies, supilti pieną, jogurtą ir gerai išmaišyti, nuolat maišant, kaitinti kol užvirs, nuimti nuo ugnies ir įmaiįyti sūrį. Padažą pilti ant mėsos.
Kepti orkaitėje 30-40 min.

Skanaus:)


Šaltinis

Meksikietiškai įdarytos paprikos

Skaniosios Beatos paprikos


Reikės:
4 didelės paprikos,
1 didelis svogūnas,
2 sk. česnako,
100g torilijų traškučių,
500g maltos kiaulienos,
1/2 a.š. malto kumino,
1/2 a.š. maltos kalendros,
1 a.š. maltos saldžiosios paprikos,
druskos, juodųjų pipirų,
1 džiovinta ar šviežia aitrioji paprika,
150g kukurūzų ( skanu švieži, nuo burbuoles nupjauti peikiu),
100g mocarelos arba fermentinio sūrio.

Paprikas perpjauti per pusę, atsargiai išimti sėklas ir baltą membraną. Ruošiame įdarą: smulkiai supjaustome svogūną, sutriname česnako skilteles. Beveik visus tortilijų traškučius , keletą pasiliekame, sutraiškome rankomis iki trupinių.  Į maltą mėsą beriame svogūnus, česnakus, prieskonius:kuminą, kalendrą, papriką, druską ir pipirus, smulkintą aitriąją papriką. Taip pat į kiaulieną beriame smulkintus traškučius ir kukurūzus, viską sumaišome rankomis. 
Į kiekvieną paprikų puselę pridedame įdaro, kad kyšotų nedidelis mėsos kalnelis. Įdarytas paprikas dedame į kepimo skardą. Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių ir kepame 30 min.
Po pusvalandžio mėsa ir paprikos bus beveik iškepę. Ištraukiame iš orkaitės, kiekvieną papriką pabarstome smulkintais tortilijų traškučiais, uždedame po juostelę sūrio ir dar 15 mindedame į orkaitę.


Skanaus:)

2015 m. spalio 20 d., antradienis

Vištienos troškinys su baklažanais

Labai skanus rudeniškas troškinukas:)



Reikės:
300 g vištienos filė,
1 cukinijos,
2 nedidelių baklažanų,
raudonos paprikos,
geltonos paprikos,
skardinės konservuotų pomidorų savo sultyse,
skardinės avinžirnių,
1 a.š. rūkytos paprikos,
2 skiltelių česnako,
druskos ir pipirų pagal skonį.

  Gilesnėje keptuvėje apkepti nedideliais gabaliukais pjaustytą vištieną, sudėti smulkintas paprikas, keletą minučių pakepti ir sudėti pjaustytą baklažaną ir cukiniją. Įspausti česnaką ir maišant pakepti kelias minutes.  
Supilti konservuotus pomidorus, dėti prieskonius ir uždengus troškinti 15-20 minučių (jei daržovės supjaustėte stambiau, tai troškinti reikės ilgiau, kol jos suminkštės). Pabaigai dėti nusunktus avinžirnius ir dar kelias minutes patroškinti. Patiekti su bagete ar duona.

Skanaus:)





Šaltinis

2015 m. gegužės 26 d., antradienis

Kepti varškėčiai


Reikės:
500 g varškės,
2 kiaušiniai,
vanilinio cukraus,
cukraus pagal skonį,
1 a.š. nugesintos sodos kefyre,
miltų.

Varškę, kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų, sodą ir šiek tiek druskos gerai išmaišyti. Berti miltus ir gerai išmaišyti, truputį paminkyti. Tešla turi būti ne kieta ( nekočiojama) ir lipti prie rankų, kad varškėtukai būtų purūs ir minkšti. Šlapiom rankom formuoti varškėtukus ir apkepti iš abiejų pusių.


Skanaus:)

2015 m. gegužės 21 d., ketvirtadienis

Vištienos krūtinėlė su pomidorais ir mocarela / Kyllingfilet med tomater og mozzarella

Nuostabaus skonio patiekalas. Vištiena tirpstanti burnoje, labai sultinga, aromatinga ir spalvinga:)


Reikės:
500g vištienos krūtinėlės,
250g pomidorų,
150g mocarelos,
baziliko,
druskos, pipirų. 
Padažui:
100 ml sojos padažo,
100 g pomidorų padažo,
1/2 citrinos.

Pirmiausia pasiruošti marinatą: sumaišyti soją, pomidorų padažą ir pusės citrinos sultis. Dėti krūtinėlę į marinatą ir palaikyti pusvalandį šaldytuve ( gali pabūti ir ilgiau).
Pomidorus ir mocarelą supjaustyti nedideliais gabaleliais ir sumaišyti su smulkintais bazilikais, įberti truputį druskos ir pipirų. 
Į kepimo formą dėti marinuotą vištieną


Ant viršaus dėti pomidorus su mocarela ir bazilikais:



Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, 30 - 40 minučių. 

Skanaus:)


--------------------------

500g kyllinfilet
250g cherrytomater
150g mozzarella
Basilikum
salt, pepper.

Til marinade:
1 dl soyasaus
100g ketchup
1/2 sitron.

Lag først marinade. Bland sammen soya, ketchup og sitronsaft. Legg kyllingfilet i marinaden og la den stå i kjøleskapet i minst 30 minutter (kan stå i 3-4 timer). Kutt mozzarella i terninger og skjær opp tomatene i båter. Bland dette med hakket basilikum, salt og peper. Ledd de marinerte kyllingfiletene i en smurt ildfast form, o ha tomat-, mozzarella- og basilikum-blandingen over kyllingfiletene.
Stek i ovnen på 180 grader i 30-40 minutter.




2015 m. gegužės 18 d., pirmadienis

Perlenkta pica




Tešlai:
200 ml pieno,
2 a. š. sausų mielių,
1 a. š. cukraus,
1 a. š. druskos,
250 g miltų.

Įdarui:
300g vištienos filė,
250g mocarelos,
300g pievagrybių,
250g vynuoginių pomidorų,
3 a. š. džiovinto raudonėlio,
2 - 3 v. š. pomidorų padažo arba pastos,
baziliko,
augalinio aliejaus,
druskos, pipirų,
kiaušinio trynio aptepimui.

Pirmiausia pasidaryti tešlą: pašildyti pieną, į jį berti cukrų ir mieles, pamaišyti ir uždengus pakildinti. Kai pakyla ir užsideda kepurytė pilti aliejų, dėti druską, išsijotus miltus ir palaukti kol tešla pakils.
Kol tešla kyla pasidaryti įdarą: vištienos filė supjaustyti nedideliais kvadratėliais, kepti aliejuje, kai vištiena pabaltuoja, dėti smulkiai pjaustytus pievagrybius, pagardinti druska , pipirais ir raudonėliu..
Pakilusią tešlą perminkyti ir padalinti į tris dalis. Iškočioti apvalų blyną, vieną pusę aptepti pomidorų padažu, dėti vištieną su pievagrybiais, pjaustytus pomidorus, smulkintą baziliką ir griežinėliais pjaustytą mocarelą.


 Picą perlenkti, užspausti gerai kraštus, aptepti paplaktu tryniu.


Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 - 35 minutes. 
Skanaus:)