2015 m. lapkričio 15 d., sekmadienis

Graikiška musaka

Nuostabus baklažanų ir mėsos derinys.



Reikės:
2 dideli baklažanai,
žiupsnelis druskos,
alyvuogių aliejaus kepimui,
5 vidutinio dydžio bulvių,
3 paprikos,
500g maltos jautienos,
6 juostelės karštai rūkytos šoninės,
4 svogūnai,
šaukštelis maltų raudonųjų paprikų,
80g raudonojo sauso vyno,
1kg šviežių pomidorų arba 2 skardinės konservuotų,
juodųjų pipirų,
žiupsnelis malto muskato riešuto,
graikiško jogurto .

Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių temperatūros.
Paprikas ir bulves supjaustyti griežinėliais, pabarstyti druska ir pašlakstyti aliejumi ir kepti orkaitėje 25-30 min.  Kol kepa bulvės ir paprikos , baklažanus supjaustyti 2-3 cm griežinėliais, gausiai pabarstyti druska ir palikti pastovėti, kol druska ištrauks vandenį. Baklažanus apkepti keptuvėje iš abiejų pusių arba galima kepti orkaitėje aptepus iš abiejų pusių alyvuogių aliejumi.
Gaminame mėsos padažą: kelias minutes pakepinam smulkiai pjaustytą šoninę, tada dėti jautieną ir maišant apkepti apie 10 min. Dėti svogūnus, kepti kol svogūnai suminkštės. Tada pilame vyną, padidinam ugnį minutei ir vėl sumažinam. Dedame tarkuotus pomidorus ( perpjauti pomidorą ir tarkuoti, kol liks odelė) arba konservuotus. Mėsą su pomidorais troškinti apie 15 min., dėti druską, pipirus, paprikas, muskato riešutą, gerai išmaišyti ir nukelti nuo ugnies.
Imama kepimo indą ir sluoksniuojame musaką. Pirmiausia dedane bulves, ant jų baklažanų griežinėlius:



paprikas:




Ant paprikų dėti mėsos padažą. Galima daryti ir kelis sluoksnius. Viršutinis sluoksnis gali būti bešamelio padažas arba paprastesnis ir Graikijoje populiarus užpilti natūraliu jogurtu ir tarkuotu suriu. Aš graikišką jogurtą sumaišiau su tarkuotu džiugu ir užtepiau ant viršaus. 



Graikiškas bešamelio padažas:
4 v.š. alyvuogių aliejaus,
4 v.š. kvietinių miltų,
1,5 stiklinės pieno,
1,5 stiklinės natūralaus jogurto,
stiklinė tarkuoto kietojo sūrio,
druskos ir pipirų,
džiovinto raudonėlio (nebūtinai).
Nustatyti vidutinę ugnį, įkaitintame aliejuje pakepti miltus , apie minutę. Nuemus nuo ugnies, supilti pieną, jogurtą ir gerai išmaišyti, nuolat maišant, kaitinti kol užvirs, nuimti nuo ugnies ir įmaiįyti sūrį. Padažą pilti ant mėsos.
Kepti orkaitėje 30-40 min.

Skanaus:)


Šaltinis

Meksikietiškai įdarytos paprikos

Skaniosios Beatos paprikos


Reikės:
4 didelės paprikos,
1 didelis svogūnas,
2 sk. česnako,
100g torilijų traškučių,
500g maltos kiaulienos,
1/2 a.š. malto kumino,
1/2 a.š. maltos kalendros,
1 a.š. maltos saldžiosios paprikos,
druskos, juodųjų pipirų,
1 džiovinta ar šviežia aitrioji paprika,
150g kukurūzų ( skanu švieži, nuo burbuoles nupjauti peikiu),
100g mocarelos arba fermentinio sūrio.

Paprikas perpjauti per pusę, atsargiai išimti sėklas ir baltą membraną. Ruošiame įdarą: smulkiai supjaustome svogūną, sutriname česnako skilteles. Beveik visus tortilijų traškučius , keletą pasiliekame, sutraiškome rankomis iki trupinių.  Į maltą mėsą beriame svogūnus, česnakus, prieskonius:kuminą, kalendrą, papriką, druską ir pipirus, smulkintą aitriąją papriką. Taip pat į kiaulieną beriame smulkintus traškučius ir kukurūzus, viską sumaišome rankomis. 
Į kiekvieną paprikų puselę pridedame įdaro, kad kyšotų nedidelis mėsos kalnelis. Įdarytas paprikas dedame į kepimo skardą. Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių ir kepame 30 min.
Po pusvalandžio mėsa ir paprikos bus beveik iškepę. Ištraukiame iš orkaitės, kiekvieną papriką pabarstome smulkintais tortilijų traškučiais, uždedame po juostelę sūrio ir dar 15 mindedame į orkaitę.


Skanaus:)