2012 m. liepos 25 d., trečiadienis

Beliašai

Labai skanūs beliašai.




Reikės:
200 ml pieno,
1 - 2 v.š. cukraus,
1 pakelis sausų mielių (7 - 11g),
1 kiaušinis,
300 - 500g miltų,
1 a.š. druskos,
6 - 7 v.š. aliejaus,
250 - 300 g faršo,
1 kiaušinis,
1 smulkiai pjaustytas svogūnas,
druska, pipirai.


Pieną pašildyti, jame išmaišyti cukrų ir mieles.Uždengus palaukti, kol susidarys "kepurėlė". Įmaišyti kiaušinį. Į kitą dubenį berti persiotus miltus, druską, supilti alieų ir pieną su mielėmis. Gerai išmaišyti ir svarbiausia nepadauginti miltų. Tešla turi būti labai minkšta, netgi lipni. Pabarstyti šiek tiek miltų ir palikti patovėti uždengus, kol padvigubės.
Pakilusią tešlą lengvai perminkyti. Pabarstyti ant stalo miltų, atgnybti nedidelius tešlos gabalėlius.


Juos iškočiotti, ant viršaus dėti po šaukštelį paruošto faršo (faršą, kiaušinį, svogūną, druską ir pipirus gerai išmaišyti), faršą šaukšteliu išploti, kad įdaras nebūtų storas ir greičiau iškeptų.

Tešlos kraštelius suimti, palieekant viršuje nedidelę skylutę.


Puode storu dugnu įkaitinti aliejų (aliejaus reikia tiek, kad apsemtų pusę beliašo), dėti po kelis beliašus skylute žemyn. kai gražiai apskrus, atsargiai apversti ie pabaigti kepti.

Skanaus:)

2012 m. liepos 19 d., ketvirtadienis

Kiaulienos troškinys obuolių sultyse

Labai skanus troskinys pagal Beatą. Mėsytė gaunasi labai minkšta.


Reikės:

400g kiaulienos,
300 – 400 ml obuolių sulčių,
1 – 2 svogūnai,
Miltų apvoliojimui,
Druskos, pipirų,
Čiobrelio,
1v.š. grūdėtų garstyčių,
100ml riebios grietinėlės.
Petražolių.

Gaminame:
Kiaulieną supjaustome gabaliukais, pasūdome ir papipiriname. Visus gabaliukus gerai, vienodai išvoliojame miltuose ir apskrudiname keptuvėje per keletą kartų.




Kai iškepame mėsą, toje pačioje keptuvėje pakepame svogūnus. Mėsą ir svogūnus dedame i puodą, užpilame obuolių sultimis.



Įdedame šakelę čiobrelio ir troškiname ant nedidelės ugnies apie valandą.

Kai mėsa jau bus minkšta ir padažas nuo miltų sutirštėjęs, įdėti šaukštą garstyčių, gerai išmaišyti. Po kelių minučių dėti grietinėlę. Pabaigoje jei reikia dadedame druskos ir pipirų ir pabarstome smulkintomis petražolėmis.

SkanausJ

Mėlynių pyragas

Saldus pyragas su rūgštele.



Reikės:

200g miltų,
1 a.š. kepimo miltelių,
115g sviesto,
200g cukraus,
3 kiaušiniai,
240 ml jogurto,
3 stiklinės mėlynių
Porą šaukštų rudojo cukraus,
Vanilinio cukraus.


Gaminame:

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Sviestą išsukti su cukrumi iki purios masės ,ir maišant, po vieną įmušti kiaušinius. Supilti jogurtą ir vanilinį cukrų, gerai išmaišyti. Po to suberti miltus ir atsargiai išmaišyti.
Į skardą dėti pusę tešlos, suberti pusę mėlynių ( aš dar ant mėlynių užbėriau cukaus, bet nebūtina), tada vėl tešlą ir mėlynes. Viršų pabarstyti ruduoju cukrumi.


Kepti 180ºC įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą, kol pyragas iškeps. Iškepusį apibarstyti galima cukraus pudra ir atvėsinti. Pjaustyti galimą tik atvėsusį pyragą.






P.S. skaniausias su šviežiomis mėlynėmis.

Koldūnai su mėlynėmis

Greitai pagaminami ir skanūs.



Pasigaminame tešlą,kaip ir kitiems koldūnams. Aš šį kartą dariau iš 1,5 st pieno, kiaušinio ir miltų. Tik kitą kartą darysiu su vandeniu, nes su pienu gaunasi kietoka tešla.
O mėlynes, perrinktas ir nuplautas gausiai užpilame cukrumi, štai ir visas įdaras.  
Kočiojame tešlą, formuojame koldūnus, dedame i verdantį, truputėlį pasūdytą vandenį. Kai iškyla, paverdame dar apie 10 minučių.
Galima dėti ir į šaldiklį.

Skanaus:)

2012 m. liepos 18 d., trečiadienis

Kiaulienos troškinys su voveraitėmis

Na nuotraukos ne kokios gavosi, teks kita karta pasistengti, bet skonio tai nekeičia, gavosi tikrai skanus.





Reikės:

500 g kiaulienos sprandinės (tiks ir kumpio)
100 g voveraičių (arba baravykų)
1 svogūnas
4-5 sk. česnako
6-8 v.š. perlinių kruopų
3 morkos
200 g šparaginių pupelių
300 ml daržovių sultinio
1 stiklinės obuolių sulčių (arba morkų)
4-5 bulvės
40 g sviesto
Lauro lapų
Žiupsnelis čiobrelių
Šaukštelis kmynų
Druskos, pipirų



Gaminame:

Mėsą susipjaustome mažais kubeliais, pagardiname druska, pipirais, kmynais. Paliekame pastovėti, kol susipjaustysime daržoves. 
Morkas ir bulves susipjaustome griežinėliais, o svogūną kubeliais. Šparagines pupeles supjaustome į 3 dalis. Česnakus stambiai supjaustome į 4 dalis. Pasiruošiame sultinį , o voveraites pakepiname svieste. Pakepinus, sukratome į karštą sultinį ir verdame apie 1 minutę. Tuomet iš sultinio išimame voveraites koštuvo pagalba ir jas atidedame. Į paruoštą sultinį pilame obuolių arba morkų sultis. Imame didelį molinį indą arba gaminame troškinį atskiruose mažuose moliniuose indeliuose. 
Pirmiausiai į indą sudedame svogūnus, toliau mėsą, česnakus. Dedame morkas, lauro lapus, perlines kruopas, apibarstome čiobreliais. Galiausiai tolygiai paskirstome bulves, šparagines pupeles bei voveraites. Pabarstome šiek tiek druskos (jei manote, kad trūks), pipirų ir supilame paruoštą sultinį, kad apsemtų. Troškiname apie 2 valandas. Pirmą valandą ant didesnio kaitrumo (iki 200 laipsnių), o antrą valandą sumažiname iki 170-180 laipsnių.
 Paskaniname grietine.
Skanaus:)